(51) diccionari ratllat X

Valors, Els: Mantra omnipresent amb què el soci-llaminer-i-amb-una-missió basteix tres teories, teories que cal detectar i combatre sense defalliment. Teoria número u: la de l’exhibició de valors –“tinc uns valors”–; teoria número dos: la de la manca de valors –“i els teus valors?”–; i teoria número tres: la més perillosa, la de la inculcació de valors –“aquí t’ensenyarem valors”–.

La teoria de l’exhibició de valors cal impugnar-la amb la demostració al soci-llaminer-i-amb-una-missió que els valors no es tenen, sinó que s’exerciten. Els valors són un horitzó al qual mai acabarem d’arribar. És que en tenim algun a la butxaca, de valor? Acosteu-vos a l’exhibicionista i demaneu-li: “–Ensenyi’m la seva implicació, sisplau”. Fugirà esperitat –s’entén que a buscar-la–.

La teoria de la manca de valors –“i els teus valors?”– s’esfondra si el soci-llaminer-i-amb-una-missió s’adona que no és que a l’interpel·lat li faltin valors, sinó que simplement no són els mateixos que els d’ell. Cal fer veure a l’inquisidor que de valors n’hi ha més, a banda dels seus. I que els seus, algun dia, també podran ser uns altres. S’ha de contestar sol·lícitament: “–Miri, cuidi’s del moc”.

La teoria de la inculcació de valors és la més perillosa, amb diversos casos d’èxit, com el del Carrefour. La pregunta bona per a la detecció de l’inculcador és: “–Senyor soci-llaminer-i-amb-una-missió, vostè podria estar equivocat?”. Si diu que sí, se l’abraça; si diu que no, se l’abraça més fort –no s’hi haurà de tornar a parlar–.

Paral·lelament a les tres teories centrades en persones –sí, els socis són persones, fins i tot els llaminers-i-amb-una-missió– hom postula que les institucions tinguin valors. No cal: les institucions –els clubs inclosos– en tenen prou amb ser capaces d’acollir persones, cadascuna amb els seus valors, i permetre que s’hi puguin discutir els valors dels uns i els dels altres.

Soci-llaminer-i-amb-una-missió: Soci que en ser preguntat sobre què és l’Egara comença la resposta amb un “Jo”.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.