(54) diccionari ratllat XI

Socis amb teoria/Els teòrics: Socis que saben la solució. La tenen, fan veure que se sorprenen que només se’ls hagi acudit a ells i, és clar, se’n vanten. Convençuts que és imprescindible una solució –la seva–, proclamen la recepta del regrés a l’ou de la truita. És deliciós d’observar dos o més socis amb teoria –l’espècimen es reprodueix amb facilitat– reunits en capelleta i arribant a acords inversemblants per aplicar alhora els plans respectius. Sigui com vulgui, a aquests socis no hi ha res que els agradi més que, un dijous cap al tard, abordar un soci indiferent amb qualsevol excusa i abocar-li la teoria de com resoldre els problemes del Club –altrament dita teoria de la rodonor de la Terra–. Hi ha dues vies per fugir d’un teòric: la primera és la fórmula Jep Cabestany –sense embuts, dir-li: “–Vete a tu pueblo–”. La segona és l’esquer de l’acció: “–Aquest dissabte, a les deu, vés al camp Cesc Llongueras i comences a solucionar-ho. Hi ha vuitanta nens”.

Socis inercials: Socis que no han pensat mai en una solució, no n’intueixen, ni han intuït mai que en calgui cap. Ells, impertorbables, fan. I què fan? Doncs el que sempre s’ha fet. Els socis inercials entrenen a l’Escola com els havien entrenat a ells –els mateixos exercicis, les mateixes consignes–; sopen cada dijous al Club; i seuen als sofàs blaus, perquè els van dir que, un dia, el cérvol parlarà –lo de dalt nirà a baix– i quan passi volen ser-hi. Per a ells, la truita no ve dels ous, sempre ha sigut truita. Res els abelleix tant com, un dijous, havent sopat, acostar-se al sofà on el soci indiferent jeu i preguntar-li: “–Què van fer, les nenes, diumenge?”–. A l’inercial se’l pot espolsar de dues maneres: la primera consisteix a deixar-lo continuar al seu món d’ambre: “–Van empatar a dos, va estar molt bé. Com és que no vas pujar?–”. L’altra rau a desconcertar-lo: “–Els diumenges ja no vinc al Club. Ara toco la gralla als Minyons de Terrassa–”.

Socis indiferents: Socis que prefereixen els ous passats per aigua.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.