(72) el timó gros no és timó, sinó ruleta

En aquell temps alguns deien que tenien idees noves. I, alerta, que més enllà de tenir-ne les volien fer servir per capgirar –ells deien donar la volta, oh endevins! Idees noves per a la volta, insistien. Mentrestant, els de sempre s’entretenien amb la seva barreja, infal·lible, d’escepticisme i de precs perquè “nostre senyor ens agafi confessats”.
El cérvol digué: “–Sovint val més no tenir-ne ni idea que tenir-ne moltes. Perquè, si no en té cap, fins al més reconcentrat se li acudeix de preguntar. I, d’altra banda, ¿qui t’ha manat de capgirar res, capsot?”

En aquell temps el temps d’alguns era el futur. Projectar, idear… Faré, diré, establiré… Els pencaires, és clar, alimentant-se de la mateixa barreja que la dels de sempre –pare, fill i esperit sant– pencaven i apuntaven –la llibreta, sempre a punt la llibreta.
I el cérvol digué: “Què diferencia el que fa volar coloms del que toca de peus a terra? Ai d’aquells que viuen en el futur, tenen un os a l’esquena. Mireu: el paper ho aguanta tot, lo fomut són el llapis del pencaire i que el futur, sempre, acaba arribant. I, a l’hora dels comptes, tants caps tants barrets”.

En aquell temps molts s’hi veien amb cor, de comentar. Els lúcids pocs, és clar, sabien que els comentaris són, només, el zum-zum del remer. I, estranyament, el remer, comentant, se sentia satisfet.
El cérvol digué: “–Lo rellevant sembla que sigui menar el timó. Els lúcids creuen que mentre els comentaristes remin, que comentin, si ho volen. Tanmateix, atenció: el timó gros, el de debò, no és timó, sinó ruleta.”

En aquell temps s’estilava comissionar-se. La trobada, la suma, l’entregent eren de bon to. L’esquema era el següent: un hom detectava una qualsevol collonada; la feia avinent a d’altres; fixaven data per a la comissió; la comissió tenia lloc; el lúcid en rebia el què; i tal dia farà un any.
I el cérvol digué: “–A mesura que sumes anys, l’alternativa a esdevenir un cretí és estar sol –que no és sinó una manera, potser més lenta, de cretinitzar-se.”

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.